Psoriasis

behandeling psoriasis

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Psoriasis is vooralsnog ongeneeselijk maar er zijn gelukkig wel veel behandelmogelijkheden en in de meeste gevallen kunnen deze de symptomen van psoriasis onder controle houden. Psoriais patienten moeten weten dat er niet één bepaalde behandeling is die bij iedereen werkt. Ook reageert iedereen weer anders op elke behandeling en ook kan de reactie van een patient op een bepaalde behandeling in de loop der tijd wijzigen. Daarom proberen de meeste patiënten verschillende behandelingen uit.

De behandelvormen voor psoriasis patienten kun je grofweg indelen in 3 vormen.

  1. Lokale behandeling Dus alles wat niet door het hele lichaam wordt verspreid, maar op het letsel zelf is gericht zoals zalfjes, licht therapie, ichtyotherapie, teerbehandelingen.
  2. Orale systemische behandeling; Dus via de mond in te nemen (systemisch wil zeggen dat het middel vanuit het lichaam werkt).
  3. Biologische systemische medicijnen/ Dit zijn medicijnen die zijn gemaakt vanuit eiwitten die worden geproduceerd door levende menselijke of dierlijke cellen. De eiwitten in de medicijnen hebben een effect op het inmuum en afweersysteem en kunnen zo de psoriasis onder controle houden. Deze medicijnen worden toegediend met een injectie of vias een infuus).


1. Lokale behandeling
De twee belangrijkste mogelijkheden hierbij zijn de middelen die direct op de huid worden aangebracht en de lichttherapie

Middelen die direct op de huid worden aangebracht (meestal in de vorm van zalf of crème) zijn: verzachtende (vochtinbrengende) middelen, plaatselijke steroïden, middelen op basis van teer, ditranol en middelen op basis van vitamine A. Voor psoriasis van de behaarde hoofdhuid zijn ook medicinale shampoos en lotions beschikbaar. Deze plaatselijk aan te brengen middelen zijn meestal de middelen die het eerst worden voorgeschreven en voor de behandeling van mildere vormen van de aandoening kunnen deze volstaan.

Lichttherapie (of ‘fototherapie’) kan worden gegeven met twee soorten ultraviolet licht (UV-A of UV-B). Dit gebeurt met speciale lichtmachines. ‘PUVA’ is a speciale behandeling die bestaat uit een combinatie van blootstelling aan UV-A-licht en het innemen van tabletten met de naam psoralen. Lichttherapie wordt doorgaans alleen gegeven in gespecialiseerde huidklinieken of afdelingen voor huidziekten.

2. Orale systemische behandeling

Orale behandelingen, dat wil zeggen middelen om in te nemen, kunnen gepaard gaan met bepaalde risico’s. Daarom worden ze doorgaans alleen gebruikt voor matige tot ernstige gevallen van psoriasis. In Nederland zijn vier middelen die meestal voor orale behandeling worden voorgeschreven: methotrexaat, acitretine en hydroxycarbamide vertragen de celdeling, terwijl ciclosporine het afweersysteem onderdrukt. Als uw huidarts vindt dat u baat zou kunnen hebben bij een van deze middelen, zal hij of zij de voor- en nadelen ervan met u doornemen voordat u het middel werkelijk gaat gebruiken. U zult regelmatig uw bloed moeten laten onderzoeken en uw bloeddruk zal regelmatig moeten worden gemeten. Bovendien moet u weten dat het middel mogelijk invloed heeft op andere medicijnen die u neemt, zodat ze minder of juist te sterk werken.

Biologische medicijnen
Biologische medicijnen (ook wel ‘biologicals’ of ‘biologics’ genoemd) zijn een tamelijk nieuwe behandelvorm voor psoriasis. In tegenstelling tot de meeste andere medicijnen, die worden gemaakt door chemische stoffen te vermengen, worden biologische medicijnen gemaakt uit eiwitten afkomstig van levend menselijk of dierlijk materiaal. Biologische medicijnen bestaan al enige tijd; denk aan vaccins en insuline: die zijn afgeleid van levend materiaal.
In het geval van psoriasis blokkeren biologicals de werking van bepaalde afweercellen of ontstekingsmediatoren die bij de ziekte een rol spelen. Voor de behandeling van psoriasis zijn in Nederland vier biologische middelen beschikbaar: etanercept, infliximab, adalimumab en ustekinumab. Er zijn nog diverse biologische behandelvormen in ontwikkeling Biologische geneesmiddelen worden alleen voorgeschreven aan patiënten met matige tot ernstige psoriasis die niet reageerden op andere beschikbare behandelingen of niet kunnen doorgaan met het gebruik ervan wegens onacceptabele bijwerkingen. Biologische medicijnen worden als injectie of infuus gegeven. Als uw huidarts denkt dat u baat zou kunnen hebben bij één van deze behandelingen, zal hij of zij de voor- en nadelen ervan met u doornemen voordat u het middel werkelijk gaat gebruiken.

 

Nadelen / bijwerkingen

Biologics zoals Humira, Enbrel, Remicade en Raptiva zijn heel duur (kosten de verzekeraar tussen de 10.000 en 25.000 euro per jaar ). Biologics werken daarbij volgens een amirikaans onderzoek op de lange termijn niet beter dan andere middellen. Ook zijn alle middelen niet zonder risico's te gebruiken. Zo werd onlangs Raptiva uit de handel gehaald wegens ernstige bijwerkingen. Het alternatief is teerzalf, corticosteroiden preparaten en vooral de zon of de kunstmatige zon: bestralen met UVB of UVA. Vooral de Phototherapie (kunstmatig zonlicht plus een middel dat de huid doorlaatbaar voor uv-belichting maakt) geeft nog altijd de beste resultaten. Maar alle middelen hebben nadelen en bijwerkingen

Mogelijke Nadelen / bijwerkingen

  • Biologics - duur en kan ernstige bijwerkingen veroorzaken

  • Zon - kan huidkanker veroorzaken.

  • Bestralen met UVB en UVA - kan huidkanker veroorzaken.

  • Teerzalf - kan kankerverwekkend zijn - stinkt - geeft vlekken op kleding en beddegoed - paarse vlekken op huid

  • corticosteroiden - haaruitval en huid wordt dunner.

Mensen met van nature een lichte huid zullen problemen ondervinden bij blootstelling aan zonlicht of bestralingen met UV.

 

Alternatieve geneeswijze.
Een nieuw maar verassend goed werkend alternatief voor de aanpak van psoriasis is Ichthyotherapie Deze uit Azië overgewaaide therapie heeft geen bijwerkingen en is 100% natuurlijk. Ichthyotherapie  geschied met behulp van Garra ruffa vissen, ook wel dokter vissen of dr Fish genoemd. Ze eten de huid schoon en scheiden een stof af waardoor de huid schijnbaar gezond en zacht wordt. De bahandeling wordt door iedereen als zeer doeltreffend en bijzonder aangenaam ervaren. Naar het genezende en helende werking van de afscheidende stof wordt momenteel onderzoek gedaan. Behandelde patienten blijven gemiddeld 8 maanden schoon. Sanacure BV is momenteel de enige
gespecialiseerde ichthyotherapy kliniek in Nederland. Lees hier meer over hun behandeling.

Psoriasis
Soorten Psoriasis
Symptomen van psoriasis
Wat is de oorzaak van psoriasis  
Welke invloed heeft psoriasis op het dagelijks leven
Behandelingmethoden psoriasis
Wat is Ichtyotherapie
Meest gestelde vragen


>>

Maak jouw eigen website met JouwWeb